torsdag 7 oktober 2010

Vilt hos Viking

Nu när hösten kommit är tiden ofta för knapp så en ordentlig resa sällan hinns med.
På så vis är det skönt att kunna kasta loss med något av alla fartyg som stävar mellan Sverige och Finland.
Viking Line, rederiet med de röda båtarna, satsar på ett vilttema i sina restauranger under den mörka hösten.
Den 22 oktober byts menyerna ut mot nya, vilda anrättningar som ackompanheras med utvalda viner.
Årets viner som rekommenderas till viltet kommer från Pio Cesare, Alba i Italien.
Givetvis har vi redan provat, så du slipper köpa grisen i säcken:-)
Vi började med kallrökt fjällröding med Kalix löjrom, rödlök och smetana samt en tartelett på Västerbottenost. Till förrätten rekommenderades vi det vita Arneis Langhe 2008 DOC Langhe. Vid första provsmutten kändes vinet en aning syrligt, men när gommen smekts av löjrom och känt stinget av rödlök blev vinet en perfekt kombination. Syran märktes inte längre.
Därefter vankades en karljohansvampsoppa med ripbröst och soltorkad renbog. Till soppan drack vi Il Nebbo 2009, ett ungt och fylligt rödvin som kändes aningen strävt vid första provsmakningen. Men då svampsoppan gjort sitt satt vinet som en smäck.
Huvudrätten blev älgnoisette samt älgwallenbergare med mandelpotatispuré och gräddstuvade murklor. Till denna rätt serverades dagens höjdare i glasen. En Barolo Ornato 2005. Den röda italienska eleganten presenterade sig själv med en kraftig doft och kändes torrt som fnöske. Men det gav mersmak. Supergott!
Desserten, som vi inte orkade äta upp, bestod av björnbärsparfait med färska björnbär och chokladflarn. Här lämnade vi det italienska vinhuset och fick en Muscat de Beaumes de Venice. En fruktig och lagom avslutning på en god lunch.
Viking Line har vilttema mellan den 22/10 till den 19/11.
Sedan är det dags för julbord.
Passa på att ta en vilthelg ombord innan det är dags att plocka fram adventssakerna.
Billiga julklappar hittar du i tax-freeshopen ombord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar