Vid stranden av Genesarets sjö intill Jordanfloden grundade tolv män och kvinnor den första kibbutzen, Degania, år 1910.
De hade emigrerat från Östeuropa och antog rättesnöret ”åt var och ens behov, efter var och ens förmåga”. De skapade ett kollektivt jordbrukarsamhälle där tanken var gemensamt ägande, ansvar och bestämmande.
Då kibbutz Degania blev känd bland nya invandrare växte den israeliska kibbutzrörelsen. När staten Israel grundades var 80 procent av de i nuläget 256 aktiva kibbutzerna redan igång.
De flesta kibbutzerna är uppbyggda på samma sätt med gemensam matsal, sjukstuga, butik, bibliotek, tvätteri och swimmingpool. Många av kibbutzerna livnär sig på jordbruk, fruktodlingar, gästhem och fabriker. Alltfler kibbutzer satsar på turismen. Alla arbetare på kibbutzen får samma lön oavsett de olika arbetsuppgifterna.
I takt med att samhället förändrats har kibbutzerna förändrats.
Kanske lite väl mycket.
Den ursprungliga ideologin som låg till grund för kibbutzsamhället har raderats ut och många har drabbats av stora ekonomiska svårigheter som har gjort att
de har privatiserats.
De flesta associerar ordet kibbutz med en volontär som plockar apelsiner gratis. Detta är inte helt riktigt. Som volontär får man mat, boende och fickpengar. I flera årtionden har ungdomar från hela världen åkt till Israel och arbetat som volontär. Från Skandinavien har omkring 250 000 personer varit volontär på kibbutz och förutom själva upplevelsen fått vänner för livet.
När jag själv var i 20-årsåldern var det flera kompisar som flög till Israel för att leva ett halvår i solen.
Undrar just hur de första kibbutzvolontärerna reste dit.
Numera erbjuder El Al bland andra en komfortabel flygresa för dem som vill byta jobb mot gratis boende i solen.
Israeliska turistbyrån kan berätta mer om du skulle få lust att plocka apelsiner i vinter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar