Att slå sig ner på ett fik någonstans i världen är ett sätt att uppleva landet man befinner sig i.
Tyvärr så breder Starbucks, Waynes Coffee och andra multinationella caféer ut sig, så den genuina cafékänslan som skiljer sig för varje land håller på att dö ut.
I Tallinn finns det dock ett riktigt gammaldags estniskt fik, med gott kaffe och estniska köttpiroger, pirukkas liha. Gå upp till Rådhustorget och kolla efter fresken som gör reklam för vitlökskrogen Baltazar. I gränden till vänster om väggmålningen finns ett riktigt gammalt fik av rätt modell. Klart värt att pröva.
Likaså i Tartu, ett stenkast från universitetet. Det fiket är över 100 år gammalt.
Min första fika i Tallinn avnjöts 1995. En kaffe, ett glas juice samt en laxmacka kostade totalt 15 kronor.
I Danmark suktar jag inte efter piroger. Där vill jag ha öl och smörrebröd. Som avslutning en kaffe och ett wienerbröd med chokoläääde.
I Turkiet tar man en kopp sött och starkt kaffe med en honungsindränkt baklava.
På andra sidan Medelhavet, i exempelvis Marocko och Tunisien är kaffet samma som i Turkiet, men där äter man dadlar till fikat.
En gång i USA frågade min värdinna vad jag tyckte om kaffet. Fikat var ganska blaskigt, så jag svarade att "its to weak". Hon sade att hon kunde fixa det. Tjejen tog med sig min kopp och såg till att jag fick en slatt vodka i kaffet! Snacka om missförstånd:-)
Men hur fikar man på flyget då? SAS lank till kaffe vill jag helst glömma direkt. Då vore man glad om Starbucks fanns ombord.
Men det finns ett flygbolag som nyligen tecknat avtal med just Starbucks.
Ombord på Easyjets flighter finns den cafékedjan representerad.
I luften kan jag tänka mig en Starbuckskaffe, men inte efter landning.
Då fikar jag efter lokala kondisupplevelser.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar